Projektet præsenteres i dag i forbindelse med FN's klimatopmøde i København. Miljøbevidste modeindustriledere fra hele verden drøfter på et møde arrangeret af Nordic Fashion Association, hvordan branchen kan blive mere bæredygtig.

 

Steen Riisgaard, administrerende direktør for Novozymes, siger: “Med bioteknologi kan man opnå betydelige miljømæssige resultater i rigtig mange industrier rundt om i verden. I tekstilindustrien gør vores unikke løsninger stoffet stærkere, blødere og glattere, og samtidig bliver både produktionstiden og CO2-udledningen formindsket. Det sætter en ny standard inden for bæredygtig mode på et tidspunkt, hvor forbrugerne i stigende grad efterspørger netop dette.”

 

Potentiale til at spare over 40 mio. tons CO2

Novozymes præsenterede to initiativer: projektet "Elementary Textiles" og forbrugerkampagnen "I do 30". De to initiativer tager fat om hver sin ende af modeværdikæden, idet der i den ene ende produceres elementære tekstiler (strikvarer) med lavere CO2-udledning, og i den anden ende opfordrer "I do 30" forbrugerne til at vaske deres tøj ved lavere temperatur.

 

Sænkning af vasketemperaturen kan årligt spare 12 mio. tons i Europa og 20 mio. tons i USA, mens ”Elementary Textiles” har potentiale til at spare 70.000 liter vand og 1.000 kg CO2 pr tons tekstil i løbet af produktionsprocessen. Det fulde potentiale løber op i en besparelse på 9 mio. tons CO2 om året. Og så er det endda omkostningsneutralt at implementere.

 

På Esquels fabrik er der blevet udført forsøg med ”Elementary textiles”, hvor stoffet først blev underlagt en såkaldt bioscouring-proces, der fjerner urenheder i stoffet og klargør det til farvning med brug af meget mindre vand og energi end i en traditionel proces. Derefter blev stoffet farvet ved hjælp af en speciel enzymopløsning, som fjerner de fremtrædende fiberender og gør stofoverfladen glattere, renere og mere modstandsdygtig over for fnugdannelse på længere sigt. Til sidst blev der i stedet for kemikalier anvendt enzymer til at rense stoffet for overskydende farve og sikre vedvarende farveægthed. Også i denne del af processen spares der vand i forhold til i den traditionelle proces.